Koláč s karamelizovanou cibulí

Léto vypadá to už kráčí pomalu pryč, ale není třeba věšet hlavu. I z takové cibule se dá kouzlit.

PS: To není "žádnej fotošop"! Takhle žlutý ten koláč opravdu je!


Těsto
180 g celozrnné mouky
100 g másla
1 žloutek

Náplň
7 menších cibulí
2 lžíce oleje
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce jablečného octa
200 ml smetany ke šlehání
100 g čedaru (vyberte si nějaký "mature", koláč pak bude takhle krásně zlatý)
1 vejce (+ bílek zbylý z přípravy těsta)
sůl
pepř

1) Mouku, na kousky nakrájené máslo a žloutek jsem smíchala. Při zpracovávání jsem po lžících přidávala studenou vodu, dokud ne nepřestalo drolit a nevzniklo pevné, nelepivé těsto. To jsem strčila do ledničky a mezitím se pustila do náplně.

2) Cibule jsem oloupala a nakrájela na plátky. Ty jsem pak smažila doměkka na oleji. Před koncem smažení jsem přisypala cukr a úplně nakonec, když cukr zkaramelizoval, jsem přidala jablečný ocet.

3) Těsto jsem natlačila prsty do koláčové formy, přikryla pečícím papírem, popíchala vidličkou, zasypala fazolemi (aby se při pečení nezvedlo) a dala na 15 minut do trouby předehřáté na 180 st. Pak jsem pečící papír s fazolemi odendala a pekla ještě dalších 5 minut.

4) Mezitím jsem si prošlehala smetanu s vejci, solí a pepřem a nastrouhala čedar.

5) Na předpečený korpus jsem nakladla cibuli, zalila smetanou a navrch zasypala sýrem. Pekla jsem ještě dalších 20 minut.

2 comments :

 

O blogu

O blogu
Jídlo je cesta ke štěstí, inspiraci, kreativitě a sdílení. Když jeden začne přemýšlet nad tím, co si dává do pusy, začnou se dít v životě divy. V mém podání ale nečekejte, že vám budu ukládat živit se jen naklíčenou pohankou a trávit hodiny u plotny. Legrace a hravost by měla být i v kuchyni :-)

Moje kurzy

Moje kurzy
Ráda se s vámi potkám osobně na mém kurzu vaření a zdravé výživy

Moje další projekty

Moje další projekty
Blog pro svobodomyslné rodiče, kteří se umějí brát s nadhledem. Testováno na dětech, ověřeno na bránicích rodičů.

My Taste

myTaste.cz