Křehký třešňovo - makový koláč



Dostali jsme třešně. Kupu třešní.
S třešněmi se dobře básní.

Kolik višní, tolik třešní. (tvrdí neznámý autor)

nebo

Litr mlíka, kilo třešní, 
to je potom tanec břišní! (tvrdí Karel Plíhal)

A pak tenhle koláč je jedna báseň. (tvrdím já)


inspirace zde

Těsto
280 g celozrnné mouky
100 g másla*
2 žloutky
50 g moučkového cukru
50 ml mléka
1/2 balíčku prášku do pečiva
1 lžička perníkového koření
1/2 lžičky sušené citrónové kůry
špetka soli

* máslo lze také částečně nahradit olejem (já měla z vlašských ořechů), ale celkovou váhu tuku v těstě 100 g je potom potřeba snížit.

Náplň
150 ml mléka
100 g máku
2 lžíce cukru
spousta půlek vypeckovaných třešní (já měla půl kila určitě)
2 bílky (od žloutků použitých na těsto)

1) Z ingrediencí na těsto jsem si uhnětla těsto (nejdřív v robotu, potom doladit rukou - možná bude potřeba přidat mouku, jestli se bude moc lepit). Těsto jsem rozválela a dala do vymazané koláčové formy.

2) Těsto jsem popíchala vidličkou a pekla přikryté pečícím papírem a zasypané fazolemi 10 minut na 190 stupňů. Poté jsem snížila teplotu na 170 stupňů a pekla dalších 5 minut.

3) Mezitím jsem si připravila náplň - povařila jsem mák s mlékem a cukrem, do směsi přidala třešně a poté ještě zlehka vmíchala sníh ze dvou bílků.

4) koláč jsem dopekla s náplní ještě asi další půl hodinu.


0 comments :

Okomentovat

 

O blogu

O blogu
Jídlo je cesta ke štěstí, inspiraci, kreativitě a sdílení. Když jeden začne přemýšlet nad tím, co si dává do pusy, začnou se dít v životě divy. V mém podání ale nečekejte, že vám budu ukládat živit se jen naklíčenou pohankou a trávit hodiny u plotny. Legrace a hravost by měla být i v kuchyni :-)

Moje kurzy

Moje kurzy
Ráda se s vámi potkám osobně na mém kurzu vaření a zdravé výživy

Moje další projekty

Moje další projekty
Blog pro svobodomyslné rodiče, kteří se umějí brát s nadhledem. Testováno na dětech, ověřeno na bránicích rodičů.

My Taste

myTaste.cz